Z vážných rodinných důvodů nás pan emeritní biskup Mons. František Radkovský požádal o odložení chatu na jiný den.  Nový termín bude ve středu 30. března v 17:00 hod.

Za pana Mons. Radkovského i za tým signály.cz se omlouváme a děkujeme za pochopení.

 

Mons. František Radkovský nedávno předal biskupský stolec v Plzni svému nástupci Tomáši Holubovi. Za sebou má dlouhou a pestrou životní dráhu. Biskupské svěcení přijal v Praze z rukou pražského arcibiskupa kardinála  Františka Tomáška v dubnu 1990, o tři roky později se stal prvním biskupem nově zřízené plzeňské diecéze, vytvořené papežem Janem Pavlem II. Za biskupské heslo si zvolil slova z 1. listu apoštola Jana: "Uvěřili jsme v lásku".

Od založení Biskupské konference Česko-slovenské federativní republiky byl jejím generálním sekretářem a ve funkci pokračoval později po rozdělení státu v České biskupské konferenci až do roku převzetí plzeňského úřadu biskupa. Při České biskupské konferenci zůstal odpovědný za laiky, ekumenismus a informatiku.

Otec Radkovský rezignoval na svůj úřad z důvodu dosažení kanonického věku 75 let již v roce 2014, nicméně papež František se jej rozhodl ještě ve funkci ponechat, než se objeví nový vhodný kandidát. Před tím, že se dozvěděl, že na jeho místo má nastoupit právě Tomáš Holub, říkal: "Ať se lidé za mě modlí, to je to, co potřebuji – a jak jsem říkal, hlavně ať se modlí za mého nástupce."

Zajímá vás, kam Mons. Radkovský po Plzni míří, co znamená být titulárním biskupem aggarským, jaké je to budovat diecézi nebo co může říci biskup v předvečer největších církevních svátků? Své otázky můžete vkládat již nyní na stránky společenství. Samotný chat s Mons. Františkem Radkovským bude 23 března v 17:00 hodin.

 Pokud si z nějakého důvodu přejete zachovat svou anonymitu, můžete své otázky zaslat na e-mail [email protected]. Vložíme do chatu otázku za vás.  Zajímají vás další chaty, které na signály.cz pořádáme? Chcete vědět o těch, které již proběhly? Víte, kterého hosta byste vy sami v Chatu rádi viděli? Přidejte se do společenství Chat s osobností a napište nám!

 

Zdroj obrázku v textu: Plzeňské ikony