"V současné době vedu sbor na Praze 13 a působím v Radě. Vyučuji různé předměty související s filozofií. Mám dva syny a skvělou ženu. Jsem vděčný za sbor, do kterého chodím a v kterém mám mnoho přátel," říká o sobě David Novák - kazatel a správce sboru Církve bratrské v Praze-Stodůlkách. 

Mimo to je David předsedou Evangelizačního odboru a věnuje se tudíž i hlavnímu tématu blížícího se Fóra mládeže.

 

Co je Církev bratrská?

Církev tvoří svazek samostatných sborů (dnes téměř osmdesáti). Její kořeny sahají až do Jednoty bratrské a k práci J. A. Komenského. Po listopadu 1989 vzrostl počet řádných členů z původních cca 6600 lidí v původních 34 sborech v roce 1990 na 10 000 osob v 76 sborech. Ohledně vzdělávání je spojena s Evangelickou teologickou fakultou. Angažuje se také ve vězeňské službě.

V Česku patří k církvi i Spojený mužský pěvecný sbor. Výběr jeho nahrávek si můžete poslechnout i zde.

 Úryvky z Davidových myšlenek

Vztah k vlastnímu tělu

"Asi bychom nikoho ve sboru nenapomínali za to, že se přejídá a že je to na jeho postavě vidět. Kázání nebo vyučování na téma vztah k vlastnímu tělu, jsem v církvi asi ještě neslyšel. Jenže jak kult těla, tak naopak ochablé tělo se mohou stát problémem, který v posledku ovlivní i náš duchovní život. (...) Díváme-li se do Písma, pak na několika místech čteme o mimořádném vzhledu (např. Píseň Písní, David, Saul). Krása i zdraví jsou v Písmu vnímány jako požehnání od Hospodina. O těle je psáno, že je chrámem Ducha."

Potřebuje církev obnovu?

"Krásnou církev není možno udržet krásnou tím, že jí obestavíme hradbami řádu, učení, modliteben, sborových rodů, zaběhlých postupů, metodologie a nevím čeho ještě. Toto vše může být podporou, pomocí, ale nenahradí to život. Ten se nedá zakonzervovat, ale musí se obnovovat neustále. (...) Když hovoříme o obnově, pak to navozuje pocit, že něco je nutně špatně. Někdy je potřeba věci měnit protože jsme v krizi, někdy ale prostě proto, že obnova a změna je normální součást procesu života církve."

Celý Davidův blog najdete zde.

Své otázky pro Davida můžete vkládat již nyní na stránky příslušného společenství. Samotný chat proběhne ve čtvrtek 17. 11. od 17.00 hod.

 Pokud si z nějakého důvodu přejete zachovat svou anonymitu, můžete své otázky zaslat na e-mail [email protected]. Vložíme do chatu otázku za vás. 
Zajímají vás další chaty, které na signály.cz pořádáme? Chcete vědět o těch, které již proběhly? Víte, kterého hosta byste vy sami v Chatu rádi viděli? Přidejte se do společenství Chat s osobností a napište nám!